VALENCIÀ 2n ESO

VALENCIÀ 2n ESO

dilluns, 12 de novembre del 2012

TREBALL - CHARLIE I LA FÀBRICA DE XOCOLATE

Termini de lliurament: Abans de Nadal



CHARLIE I LA FÀBRICA DE
XOCOLATE

Fitxa tècnica
TÍTOL Charlie i la Fàbrica de Xocolata (Charlie
and the chocolat factory)

DURADA 115’

NACIONALITAT i ANY EEUU, 2005

DIRECTOR Tim Burton
ACTORS i ACTRIUS

Johny Depp (Willie Wonka)
Freddie Highmore (Charlie Bucket)
Helena Bonham Carter (Sra. Bucket)
David Kelly (Avi Joe)
Noah Taylor (Sr. Bucket)
Christopher Lee (Doctor Wonka)

GUIÓ
John August (a partir d’una novel·la
juvenil de Roald Dahl)

PRODUCCIÓ
Bruce Berman i Felicity Dahl.

MUNTATGE
 Chris Lebenzon

MÚSICA
Danny Elfman (també cançons)

FOTOGRAFIA
Philippe Rousselot


Abans de fer el treball has de pensar que:
-S’ha de fer en fulls en blanc (o de qualsevol altre color) apart.
-S’han de copiar les preguntes o un resum de les mateixes (si no les copies no podré saber quina pregunta has elegit)
-Cal una bona presentació (recorda la sensació que et va produir els treballs que vam veure a classe)
-Pensa que; quan més sucre, més dolç (mai millor dit)
-Si copieu, el treball no es puntuarà.

Per tal de fer este treball necessitem:
-Ganes de treballar
-Companyerisme
-Ganes de crear
-Fulls en blanc, llapis de colors, rotoladors…
-Diferents papers i materials si tens esperit creador
-Un diccionari (no val inventar cap idioma, que ja ens coneixem!)

Sinopsi
Charlie és un nen somniador que viu de manera molt humil amb la seva família en una caseta de fusta situada a les rodalies d’una gran ciutat. Aquesta població està presidida per una misteriosa fàbrica de xocolata que resta tancada des de fa uns quants anys, però que de forma estranya funciona malgrat no tenir cap tipus de mà d’obra coneguda.
Quan era més jove, un dels quatre avis de Charlie, el iaio Joe, va treballar a la fàbrica i sempre explica al seu nét els dolços extraordinaris que es produïen gràcies a l’enginy creatiu de W. Wonka, l’enigmàtic creador de la fàbrica.
De manera sorprenent, W. Wonka, anuncia a tothom que ha amagat cinc bitllets  daurats entre les rajoles de xocolata. Cada un d’ells proporcionarà a qui el trobi la possibilitat de visitar les instal·lacions de la factoria i gaudir dels grans plaers que ella amaga. La notícia s’escampa i, immediatament, els habitants d’arreu del món es posen frenèticament a buscar els preuats bitllets.
Els afortunats són cinc nens de procedència i caràcter ben diferent: Veruca Salt, nena mimada i consentida; Augustus Gloop, menjador compulsiu, sobretot de xocolata; Violet Beauregard, mastegadora professional de xiclet i molt competitiva; Mike Teavee, viciat dels videojocs, i Charlie, a qui un cop de sort ha permès descobrir l’últim bitllet daurat. Tots plegats, acompanyats pel familiar que ells mateixos decideixin, seran els convidats de W. Wonka.
L’aventura dins de la fàbrica està servida i els nens i els seus familiars (Charlie ha decidit emportar-se el seu avi Joe) les viuran sota l’atenta mirada de W. Wonka, que demostra tenir un comportament molt particular, entre divertit i esbojarrat, i els umpa lumpa, uns petits personatges que conviuen i fan funcionar tots els mecanismes de la gran indústria.
Al final, Charlie serà el guanyador i aconseguirà fer sortir de la pobresa la seva família així com propiciar el retrobament entre Wonka i el seu pare, un dentista que, des de feia molts anys, no es parlava amb el seu fill. Un final feliç per a un conte entre sarcàstic i entranyable molt en la línia de les històries escrites per Roald Dahl.



Proposta d’activitats
Després de veure la pel·lícula
1) Activitat prèvia. Fes una de les dues qüestions que tens a continuació.
1.1 Willie Wonka és un mestre xocolater capaç de crear els dolços de xocolata més exquisits. Suïssa i Bèlgica tenen la fama de ser el països bressol dels més afamats mestres xocolaters. Busqueu informació sobre aquests països i els seus descobriments. Amb la informació i diferents receptes, podeu muntar un fantàstic llibret sobre el xocolate.

1.2 La majoria de nens que ixen a la pel·lícula són uns malcriats. Roald Dahl, l’autor del relat en què s’inspira el film, era inflexible vers el comportament de les criatures mal educades i dels pares que vicien els infants. Quin tipus de mala educació representa cada xiquet que entra a la fàbrica?


2) De les expectatives a la realitat. Fes una de les dues activitats
2.1 Els avis d’en Charlie són uns vellets molt particulars. Feu una descripció del seu comportament i caràcter.

2.2 A continuació, explicar per escrit com són els teus avis.



3) Elegeix una de les activitats següents. Els meus avis. No cal que ho feu tots els membres del grup. Ho podeu fer d’una sola persona.
3.1 Arbre genealògic de la meva família.

3.2 Com són físicament i de carácter els meus familiars.

3.3 Com ajuden als de casa meva.

3.4 Una història que ells m’han explicat.

3.5 Un joc que ells m’han ensenyat a jugar.



4) Fes una de les activitats que tens a continuació.
4.1 La família d’en Charlie és pobra i a casa seua, com a plat principal i únic, es menja una sopa de col molt senzilla i poc nutritiva. Descobrim receptes de sopes senzilles com les de pa, ceba, brou vegetal... Comparem els ingredients que utilitzem per preparar-les amb altres més elaborades i calòriques com l’escudella de Nadal, el cocido madrileño i altres. Demanar receptes als avis, ens pot ajudar a portar a terme aquest suggeriment de treball. Com a cloenda del treball podeu compilar totes les receptes.

4.2 El pare d’en Charlie treballa en una faena ben avorrida. Expliqueu per escrit una faena divertida o un treball d’escola que ens agrade molt de fer. Argumenteu el perquè.

4.3 Recolliu solucions per aconseguir que una faena avorrida i monòtona se’ns facça menys feixuga (per exemple: escoltar música, fer petites parades, deixar volar la imaginació...).



5) Fes una de les activitats que tens a continuació.
5.1 Charlie té uns avis que se l’estimen molt. Per animar-lo davant la dificultat de trobar un dels premiats bitllets daurats, una de les àvies li explica que “No hi ha res impossible”. Amb quines coses imposibles somnieu vosaltres?

5.2 En Willie Wonka ha posat 5 bitllets daurats dins de les rajoles de xocolata. Cinquanta anys enrere totes les xocolates portaven cromos de futbol de països exòtics... Eren una mica diferents dels que porten els productes de rebosteria industrial actuals. Segur que a casa dels avis trobareu algun álbum d’aquests cromos. Porteu-los a l’aula.

5.3 Charlie viu en una caseta de conte. Feu un dibuix i descriviu-la. Aquesta caseta és molt pobra, però tota la família s’apanya com pot per viure-hi.



6) Heu de fer esta activitat. És obligatòria. Completeu-la amb dibuixos si voleu.
En Charlie només rep un regal d’aniversari: una rajola de xocolate. Quins regals ens han fet a nosaltres pel nostre aniversari? I per reis? De quin en tenim un millor record? Quins conservem amb il·lusió? Fóra interessant descriure situacions i regals i establir una discussió sobre la qualitat, quantitat, oportunitat i necessitat de fer regals. Ara que parlem d’il·lusions, unes preguntes ben compromeses: què ens fa il·lusió?, què ens desil·lusiona? Una oportunitat per encetar unes interessants reflexions i recollir-ne les seves conclusions.



7) Heu de fer esta activitat. És obligatòria. Completeu-la amb dibuixos si voleu.
El pare d’en Charlie queda a l’atur. Què comporta quedar en aquesta situació? Fes una reflexió col·lectiva que pot contenir, entre altres, punts com els següents:
-Pèrdua del lloc de treball i intranquil·litat
-El subsidi d’atur
-El problema de buscar una nova faena
-Les protestes dels treballadors. Les vagues
-Les Empreses de Treball Temporal (ETT)



8) Elegeix una de les preguntes que tens a continuació.
8.1 Violet Beauregard té la mania de mastegar constantment xiclet. Aquesta afecció acabarà tornant-la tan flexible com aquest tipus de goma de mastegar. Inicieu la recerca sobre el xiclet: invenció, fórmula base, diferents classes... I, a partir del xiclet i de la Violet Beauregard, estudieu diferents cossos elàstics i les seves propietats.

8.2 “Les gomes” és un joc que es va posar de moda ja fa uns quants anys als patis de les nostres escoles. És un joc que permet l’educació de la coordinació i de l’agilitat. Pots preguntar-li als pares com es jugava. Si vols, pots fer una demostració a classe.

8.3 La góndola discorre per un túnel ràpid i sorprenent. Els túnels com els que circulen els trens o els passatges del terror dels parcs d’atraccions són divertits, esgarrifosos i agraden molt als infants. Explicar sensacions, sentiments de por de manera escrita i dibuixar els diferents personatges que viuen (o imaginem que viuen) en aquests llocs foscos i tenebrosos, resultarà un suggeriment emocionant. (Pot ser un monstre)



9) Elegeix una de les opcions que tens a continuació.
9.1 Al film s’explica la festa de Halloween. Actualment aquesta festa anglosaxona s’està introduint a casa nostra. Els nens i les nenes de les nostres escoles es troben “partits” entre les dues possibilitats (la tradicional catalana i l’anglesa) i acaben fent una barreja amb ambdues celebracions.
Treballeu les característiques de cada festa, compareu-les i busqueu entre tots i totes les diferències i les similituds.
Us oferim un poema de Lola Casas, del llibre Anem de Festa (Editorial Baula), per il·lustrar la situació.
Festa grossa
Per Tots Sants,
capes i mocadors grans.
Per Tots Sants, castanyes,
dolços panellets
i caragols amb banyes.
Per Tots Sants,
Halloween,
la festa dels americans,
que gaudeix de gran renom
i (sembla)
que agrada a tothom!
Ves per on!
Dues festes
(totes juntes!)
de cop celebraré.
Em faré un tip de castanyes,
panellets endraparé
i de dimoni
o vampir
segur que em disfressaré.
I, amb la panxa ben plena
( i convenientment disfressat)
a passejar pels carrers
sortiré
amb tota la colla.
Quina gresca
que m’espera !
Vatua l’olla!

9.2 Willie Wonka, quan era petit, portava una ortodòncia tremenda col·locada pel seu excèntric pare dentista. Molts de vosaltres, avui en dia, porteu ortodòncies i l’alumnat de la vostra aula no n’és una excepció. Expliqueu les experiències, les anades al dentista, la necessitat d’higiene... serà un interessant exercici d’expressió.



10) Observació d’elements relacionats amb el relat cinematogràfic. Has d’elegri cinc personatges.
oEls personatges
Caracteritza breument els personatges de la pel·lícula:
Charlie: nen encantador, fill d’una família molt pobre. Fascinat per la presència
de la gran fàbrica de xocolata. Trobarà el bitllet daurat que li canviarà la vida.

Pare: treballador honrat abocat a l’atur com a conseqüència d’un malentès
progrés industrial.

Mare: persona càlida i acollidora que procura tirar endavant la família.


Avis: quatre iaios entranyables que fan vida dins del llit i que aconsellen el seu
estimat nét.

Avi Joe: antic empleat de Willie Wonka. Serà l’acompanyant de Charli en la
seva aventura dins la fàbrica de xocolata.

Willie Wonka: estrany personatge creador de mil i un dolços que decideix
mostrar les instal·lacions de la seva fàbrica a un reduït però afortunat grup de
nens i nenes d’arreu del món.

Pare de Willie Wonka: dentista molt eficient obsessionat pel lluïment de la
dentadura perfecta del seu Willie. Aquesta obsessió traumatitzarà el seu fill que
es separarà d’ell durant molts anys.

Veruca Salt: nena rica molt consentida que acabarà molt malament a mans
d’uns selectius esquirols.

Augustus Gloop: nen golafre molt aficionat a les salsitxes i la xocolata. La seva
gana immensa li comportarà greus problemes.
Violet Beauregard: especialista en records, entre els quals el de mastegadora
de xiclets. Com a conseqüència del seu caràcter impertinent i d’un xiclet fatídic
canviarà de color.

Mike Teavee: jugador compulsiu de videojocs. Fred i calculador, serà
teletransportat dins la pantalla d’un televisor.

Umpa Lumpa: ésser



s de mida molt petita provinents d’un país remot al qual
11) Activitats de creació i recreació d’alguns elements i/o temes de la pel·lícula: propostes de creació plàstica, literària, audiovisual. Elegeix dues activitats.
11. 1 Imagina que tu eres Willie Wonka i has de fer el bitllet daurat que amagaràs en una de les rajoles de xocolate. Recorda que has d’escriure un text dirigit als xiquets que el troben.

11.2 El jardí de Willie Wonka és ple de caramels i piruletes. En gran grup, dissenyeu diferents tipus d’aquest dolços. A continuació feu-los en relleu (grans i amb pal) utilitzant materials diversos, com ara paper de seda o de cel·lofana enrotllats. Pengeu les vostres creacions dolces a la paret amb etiquetes que expliquen els gustos agosarats o els poders màgics que tenen cada un d’ells.

11.3 Imagina que eres Willie Wonka i has de fer una nova llepolia o sabor de xocolate. Recorda que moltes d’elles s’elaboren o es presenten d’una manera molt creativa a la pel·lícula (per exemple, el xocolate que es barreja en les cascades, els esquirols que trenquen les nous…) Intenta fer alguna cosa creativa.



12. Feu una de les activitats que trobeu a continuació.
12.1 E1s simpàtics i estrambòtics Umpa lumpa vivien en un país on hi havia animals terribles. Provoqueu la imaginació dels nens i de les nenes demanant que inventen i dibuixen bèsties tremendes. A continuació, hauran d’escriure quines desgràcies provoquen aquests animals i quines solucions caldrà posar en pràctica per solucionar-les o prevenir-les.

12.2 Els esquirols són els protagonistes d’una de les parts més divertides del film. Inicieu una recerca sobre aquests animals acompanyada d’una bibliografia de contes o de llibres de coneixements en què apareguen esquirols.

12.3 L’ascensor de vidre de Willie Wonka és molt ràpid. Molts de nosaltres ens desplacem per les interioritats dels edificis utilitzant aquests aparells. Indaguem el funcionament dels ascensors i les seves normes de seguretat.


13. Fes una de les activitats que tens a continuació.
13.1 Parem atenció en altres aparells que fem servir sense gairebé adonar-nos. Procurant elegir els de funcionament més assequible, fem una tria i descobrim també com funcionen. Procurem buscar assessorament tècnic a llocs tan propers com a la botiga d’electrodomèstics del barri.

13.2 En Mike Teavee és teletransportat. Sota l’encapçalament “Si tingués un teletransportador”, oferiu la possibilitat màgica que els nens i les nenes puguen “transportar” allò que els complagui. Sense ser paternalistes i permetent algun benefici propi i personal, adreceu el suggeriment cap al transport de coses tan necessàries com aigua a llocs desèrtics, esvair la pol·lució... etc.

13.3 El vidre de l’ascensor està construït amb un vidre molt transparent i Willie Wonka hi ensopega més d’una vegada. El nostre entorn és ple d’objectes transparents, opacs i translúcids. Amb l’ajuda del diccionari, si cal, definiu les característiques dels diferents materials i inicieu un llistat d’objectes a partir d’aquestes entrades.




14. Un treball per Projectes: El xocolate. Elegeix una de les opcions que tens a continuació.
Fer una recerca de curiositats sobre la xocolata.
La història de l’arbre del cacau.
La vainilla. Orígens i utilització.
La planta del cacau.
Els orígens de la xocolata. Història.
El procés d’elaboració.
Tipus diferents de xocolates. Analitzar la composició d’algunes de les marques
més populars.
Productes elaborats o que contenen xocolata: bombons, pastissos, figures,
gelats, begudes, etc.
Els principals mestres xocolaters.
La mona de Pasqua i la seva evolució.
Recull de receptes dolces.
Roald Dahl i la xocolata.
Poemes sobre la xocolata.
Evolució del conte de Hansel i Gretel. (En català, Ton i Guida.)
Aprendre i descobrir la història de la cançó del Cola – Cao.
La xocolata i el comerç just.
Descobrir la xarxa de distribució d’un producte (a partir de la xocolata de
l’empresa visitada).
L’altra xocolata (per a grups de Cicle Superior de Primària o Secundària).





15. Elegeix una de les opcions que tens a continuació.
15.1 T’agrada a qui li deixa Willie la fàbrica. Si no t’agrada el final intenta inventar-ne’n un de diferent.

15.2 Inventa un altre personatge malcriat (un altre xiquet) que entra a la fàbrica. Fes una descripció del personatge, de què li passa a la fàbrica i finalment fes un dibuix.

15.3 La manera de presentar-nos el nen alemany, l’Augustus, està plena de tòpics i estereotips. Quins són? Hi estàs d’acord amb aquest tractament?





Altres recursos
Bibliografia i enllaços a internet sobre el tema
Enllaços a internet
Sobre Roald Dahl:
http://www.xtec.es/recursos/lit_inf/dossiers/dahl/ (català)
http://es.wikipedia.org/wiki/Roald_Dahl (a la wikipèdia en castellà)
http://www.roalddahl.com/ (oficial en anglès)
http://www.roalddahlfans.com/index.php (anglès)
Sobre Tim Burton:
http://www.imdb.com/name/nm0000318/
http://www.timburton.com/ (plana oficial)
Sobre la xocolata:
Museu de la xocolata: http://www.pastisseria.com/
Visita virtual al museu:
http://www.pastisseria.com/ct/museuvirtual:CosMuseu/museuvirtual
Saló de la xocolata: http://www.saloxocolata.com/

Cançons populars
-La xocolata estava molt calenta
-Cançó del Cola-Cao


16. Per acabar (fes aquestes activitats) Busca la caràtula a Internet i enganxa-la aquí o com a portada. El que recorde de la pel·lícula i vull comentar (comentar una seqüència, un pla, un moment, un gest que ens ha emocionat...).
17. Què n’opinen els altres (recull d’opinions d’altres companys, familiars, amics, fòrums a Internet sobre el film...).
18. Les imatges que m’han agradat: reconstruir, comentar, buscar fragments, dibuixar...
19. Amb què ho relacione
20. Escriviu la vostra opinió personal.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada